Pripremati se ili ne za školu - 1. dio

Miguel de Cervantes je rekao "Pripremiti se je pola pobjede". Ta rečenica mi zvoni zadnjih dana u glavi kao jedan obrazac koji je naučen kroz prošlost. Da, priprema je važna, no ona mora biti usklađena s onim što želimo, ciljevima koje imamo i rezultatima koje očekujemo.

41 Motivational Goal Setting Quotes and Sayings

Priprema za povratak (u vrtić ili školu) bi kao i u svim ostalim segmentima trebala biti u skladu s onim što očekujemo na kraju (rezultatom). No, kako nam to nije u obrascima ponašanja jer nismo učeni da na samom početku defniramo cilj već očekujemo da nam dolaze stvari po defaultu, cilj nam onda (p)ostaje jako nejasan. Što i nije čudno i neočekivano jer tada ako ne uspije nije toliko teško. S druge strane, kako nam je cjelokupni sustav koncipiran na način očekivanja vanjski definiranih motivatora (najčešće ocjene) sve poprima jednu jako kompleksnu sliku.

Drugim riječima, vrlo pojednostavljeno, cilj nam postaje (miran i spokojan) ulazak u vrtić/školu i dobre ocjene. No, nekako voljeli bi mijenjati sve ovo, barem malim (puževim) koracima jer i svi smo toga svjesni, ovo kako je nije baš poticajno niti za djecu urednog razvoja niti za djecu čiji razvoj ide nekim drugim putanjama.

Free photos of Dough

Svaki od nas je jedinka za sebe, s svojim jedinstvenim željama i snovima, vještinama i načinima izvedbe aktivnosti. Stoga, univerzalan način rješavanja problema koji je poput kalupa za kolače, ne odgovara. Zbog toga je ključno prilaziti svakom djetetu (obitelji) u skladu s njim/njom i prilagoditi "univerzalne" strategije na način koji odgovara djetetu, roditeljima, braći i sestrama, okolini u kojoj žive, aktivnostima koje provode i situaciji u kojoj se nalaze.

Često se pitam treba li nam uopće priprema ili je učinkovitije koristiti strategije koje "pale", pa dolazimo u domenu one poznate (malo izmijenjene) Konfucijeve rečenice "Izaberi posao (zadatak, aktivnost) koji voliš i nećeš morati da radiš niti jedan dan u svome životu". Kada gledamo djecu čiji razvoj ne ide uobičajenom putanjom, potrebno je uzeti neke činjenice u obzir:

  • Neki (autistični) pojedinci navode da bi im bilo lakše da škola ne staje, jer im se tako mijenja svakodnevica, rutine što ih onda uznemiruje;
  • Kretanje koje se često javlja kod djece s teškoćama pažnje (ADHD, autizam) je posljedica ne uzrok. Naime, kod određenog dijela djece kroz kretanje dijete osvještava svoje tijelo i tijelo u prostoru te tako zna gdje je i može se bolje organizirati. Ako mu/joj se osigura (društveno) prihvatljivo kretanje tada je izvedba njegovih/njezinih aktivnosti bolja. Smanjenje kretanja uzrokuje više nepožaljnih ponašanja.
  • Istraživanja pokazuju da djeca s teškoćama pažnje (ADHD, autizam) često se pri učenju umaraju više što može rezultirati burnoutom. Ako se krene prerano onda postoji određena razina šanse da će dijete ranije tijekom godine biti umorno.
  • Istraživanja pokazuju da autistične osobe kroz ponavljanje informacija ne uče na isti način kao tipične osobe te da navedeno može otežavati njihovu sposobnost primjene znanja u novim situacijama
Free photos of Post-it notes

Da ne bi sve ostalo na preprekama, u našem duhu krećemo sa strategijama.

SPAVANJE

Svakako prva, i možda najvažnija strategija koju preporučamo uvesti je - HIGIJENA SPAVANJA.

Spavanje je aktivnost svakodnevnog života u koju smo uključeni skoro 1/3 dana. Aktivnost spavanja uključuje odmor, pripremu za spavanje i spavanje. Kvalitetno spavanje (ne samo broj sati spavanja) u pravo vrijeme je ključno za preživljavanje poput tekućine i hrane. Istraživanja ukazuju da je naš mozak iznimno aktivan tijekom spavanja te da spavanje ima značajnu ulogu odtsranjivanja toksina koje smo sakupili tijekom budnosti.

Spavanje je ključno za (pred)školski uspjeh jer značajno utječu na emocionalna stanja, sposobnost koncentracije i pažnje, formiranje i zadržavanje pamćenja.

Više o strategijama uspostavljanja kvalitetne higijene spavanja možete pročitati u našem priručniku koji se nalazi ovdje

Literatura:

Naša ljubav prema radnoterapijskoj profesiji pomaknula je granice naših promišljanja o tome kako i gdje bi usluge re/habilitacije trebale biti osigurane svima, tamo gdje se pravi život odvija.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram