Kako kupiti primjerenu školsku torbu/ruksak – HURT projekt “Ruksak lak može imat’ svak”

Ove jeseni skoro pola milijuna hrvatske djece od 6 do 14 godina na svoja leđa staviti će svoje školske torbe, ruksake. S obzirom na to da težina torbe predstavlja velik izazov svakodnevnom funkcioniranju djece i mladih, a dugotrajno može utjecati na njihovo zdravlje, u rujnu 2015. godine Hrvatska udruga radnih terapeuta (HURT) pokrenula je projekt „Ruksak lak može imat’ svak’“ koji se provodi se u suradnji s Američkom udrugom radnih terapeuta (American Occupational Therapy Association – AOTA). Za ideju je zaslužna začetnica projekta, američka radna terapeutkinja s bostonskog sveučilišta (Boston University, Sargent Collage) dr. Karen Jacobs. Cilj je projekta osvijestiti roditelje, nastavničko osoblje i djecu o važnosti pravilnog nošenja školske torbe, dati im smjernice za pravilan odabir, pravilno nošenje i prilagodbu školske torbe karakteristikama i potrebama djeteta te ukazati na moguće znakove koji upozoravaju na negativne utjecaje nošenja preteške torbe.

NA ŠTO SVE TREBA PAZITI KAD SVOM ŠKOLARCU KUPUJEMO RUKSAK?

Ruksak bi trebao biti lagan, napravljena od čvrstog materijala i bez tvrdog okvira jer on povećava težinu torbe, a ne donosi vidljivu korist. Visina ruksaka bi trebala biti oko 5 cm ispod vrha ramena do struka. Ruksak bi trebao imati dobro podstavljene šire naramenice iste dužine. S obzirom da pojas oko struka i/ili prsa smanjuje opterećenje na ramenima i vratu, poželjno je da ga ruksak ima. Također je preporučljivo da ruksak ima anatomski podstavljenu stranu koja ide na leđa i fluorescentne oznake sa vanjske strane radi bolje vidljivosti djeteta u prometu.

 

KAKO SE ON PRAVILNO NOSI?

  1. Težinu torbe treba svakodnevno provjeravati jer može varirati (ovisno o broju predmeta, ima li dijete tjelesni, pa mora nositi i dodatnu opremu i slično).
  2. Teže stvari treba smjestiti u sredinu torbe, bliže djetetovim leđima.
  3. Stvari treba pravilno rasporediti koristeći različite pregrade u ruksacima.
  4. Ruksak treba nositi na ispravan način, sa obje naramenice na ramenima i zakopčanim pojasom.
  5. Donji rub ruksaka nebi trebao ići niže od gornjeg ruba zdjeličnih kostiju.
  6. Ruksaci na kotačima prevelike težine također stvaraju dodatni rizik od trzajnih povreda ramena.
  7. Znakovi preopterećenja mogu biti crvenilo na točkama pritiska (ramena), teškoće pri podizanju ruksaka na leđa, bol i promjena posture pri njegovu nošenju te trnci u rukama.

KOLIKA JE MAKSIMALNA PREPORUČENA TEŽINA TORBE?

Novija istraživanja ukazuju da bi težina školske torbe trebala biti 10% težine djeteta. Istraživanja u Republici Hrvatskoj i svijetu pokazuju da omjer mase djeteta i mase školske torbe prelazi 15%, dok istraživanja u RH govore da taj omjer pada što je dijete starije te dovodi do zaključka da najmlađa, manje razvijena, a tima i najosjetljiviji školska populacija nose najteži teret s obzirom na svoju masu. Ono što je znanstveno dokazano je da težina od 15, 20% uzrokuje naginjanje glave prema naprijed te subjektivne zdravstvene smetnje poput umora, iscrpljenosti, boli u leđima, vratu i glavi, poteškoće hodanja i održavanja ravnoteže te čak i do smanjene koncentracije tijekom dana.

 

KOJE SU POSLJEDICE NEPRAVILNOG NOŠENJA RUKSAKA NA ZDRAVLJE?

Težina školske torbe svakako mijenja posturu djeteta i obrasce kretanja. Teške školske torbe i ruksaci mnogo su veći zdravstveni problem nego što se misli, pogotovo zbog činjenice da je mišićno-koštani sustav školaraca u fazi rasta i razvoja.

Istraživanje provedeno 2010. godine na Sveučilištu Kalifornija, San Diego, pokazalo je da su teški ruksaci odgovorni za bol u leđima djece – 64% školaraca u dobi od 11 do 14 godina žalilo se na bol, a kod 20% njih bol je trajala dulje od šest mjeseci. Spomenimo i istraživanje provedeno na Sveučilištu Boston gdje je zabilježeno da se 85% studenata žalilo na neugodu i bol uzrokovanu nošenjem ruksaka. 

Istraživanje provedeno 2013. godine u RH od strane Jurak i suradnika na uzorku od 76 učenika prvog razreda dviju zagrebačkih osnovnih škola je pokazalo da kod djece prvog razreda osnovne škole (oko 7 godina), uslijed opterećenja u vidu školske torbe od 4.51 kg, dolazi do pomaka težišta tijela prema naprijed te do promjene kutova glave i vrata. Također se pokazalo da teža djeca imaju manji otklon težišta kada su opterećeni jednakom težinom kao i laganija djeca.

Istraživanja su također pokazala da nošenja preteške torbe jedan od faktora razvoja nepravilnog držanja.

Podijelite nas:
error